درد سیاتیک می تواند آنقدر آزاردهنده و ناتوان کننده باشد که حتی نخواهید از روی مبل بلند شوید. شما احتمالاً بیش از یک نفر را با این بیماری می شناسید، زیرا شیوع آن در طول عمر بین 10 تا 40 درصد منبع قابل اعتماد نسبتاً رایج است.
عصب سیاتیک از قسمت تحتانی کمر، باسن و باسن شما شروع می شود و از هر یک از پاهای شما پایین می آید و از زانو خم می شود. درد سیاتیک زمانی رخ می دهد که در هر نقطه ای از این مسیر مشکلی وجود داشته باشد.
سیاتیک به خودی خود یک اختلال نیست، بلکه یک اصطلاح کلی است که برای توصیف دردی است که زمانی رخ می دهد که ریشه های عصبی در ستون فقرات لومبوساکرال (کمر) فشرده می شوند (نفوذ می شوند)، تحریک می شوند، یا ملتهب می شوند، اغلب به دلیل فتق دیسک یا سایر باریک شدن ها. کانال نخاعی (به نام تنگی). سیاتیک ممکن است با بی حسی/ سوزن سوزن شدن و ضعف عضلانی همراه باشد.
سیاتیک به معنای تحریک یا مشکلی در عصب سیاتیک است که معمولاً از کمر، از ریشههای عصبی در ستون فقرات منشأ میگیرد. تحریک یا فشردگی عصب، عصب سیاتیک را فعال می کند و باعث درد و سایر علائم پایین پا در مسیر عصب آسیب دیده می شود.
همه دردهای تشعشعی در ناحیه باسن یا پایین ساق سیاتیک نیست. در بیشتر موارد سیاتیک، درد از زانو به پایین کشیده می شود. همچنین، سیاتیک واقعی در اثر برخورد (نیشگون گرفتن) یا التهاب عصب سیاتیک ایجاد میشود، در حالی که علائم سیاتیک میتواند ناشی از مشکلات مفصلی یا عضلانی باشد. همکاری با پزشک برای تعیین علت سیاتیک برای یافتن بهترین درمان برای تسکین درد بسیار مهم است.
علل شایع سیاتیک می تواند شامل موارد زیر باشد:
- پارگی دیسک کمر
- بیرون زدگی دیسک کمر
- باریک شدن کانال ستون فقرات (به نام تنگی کانال نخاعی)
- آسیب عصب سیاتیک در اثر وارد شدن ضربه
- درد سیاتیک همچنین می تواند به دلیل وضعیتی به نام سندرم پیریفورمیس ایجاد شود. عضله پیریفورمیس شما از باسن در لبه ستون فقرات تا بالای ران شما امتداد دارد. گاهی اوقات این عضله می تواند اسپاسم کند و عصب سیاتیک را که در نزدیکی آن قرار دارد، به دام بیندازد. این می تواند منجر به درد سیاتیک شود.
بهترین راه برای کاهش بیشتر دردهای سیاتیک، انجام هر گونه کششی است که میتواند لگن را از خارج بچرخاند تا کمی تسکین دهد.
علائم رایج درد سیاتیک
سیاتیک شایع ترین علامت رادیکولوپاتی کمری است، وضعیتی که به عنوان درد توصیف می شود، و احساساتی مانند بی حسی یا سوزن سوزن شدن، ضعف عضلانی یا رفلکس های ضعیف در طول مسیر عصب مشاهده می شود.
“رادیکولوپاتی” به معنای تحریک یا آسیب به ریشه عصبی است که باعث درد و سایر علائمی می شود که از ریشه عصبی آسیب دیده خارج می شوند. در مورد سیاتیک، معمولاً درد به صورت کمردردی است که به پایین ساق پا میتابد.
درد علامت بارز سیاتیک است. اگرچه علائم سیاتیک ممکن است در هر نقطه از عصب سیاتیک احساس شود، سیاتیک کلاسیک از کمر به باسن، و از پائین تا زیر زانو تابش میکند. در واقع، در صورت داشتن کمردرد، پزشک معمولاً سیاتیک را بررسی می کند. کمتر رایج است، درد سیاتیک ممکن است احساس شود که از ناحیه باسن یا لگن شروع می شود و به پایین ساق پا می رسد.
درد سیاتیک اغلب به صورت الکتریکی، سوزش یا تیز توصیف می شود. درد عصبی می تواند از خفیف تا طاقت فرسا متغیر باشد و زمانی که خم می شوید، ستون فقرات خود را می پیچید یا سرفه می کنید بدتر می شود.
اگرچه شما دو عصب سیاتیک دارید (یکی در هر طرف بدن)، علائم سیاتیک معمولاً فقط در یک طرف بدن ظاهر می شود. اگر درد تابشی در هر دو پای خود دارید، احتمال کمتری وجود دارد که درد ناشی از فشردگی عصب سیاتیک باشد.
علاوه بر درد، اگر عصب سیاتیک فشرده شود، ممکن است ماهیچه هایی که به آن خدمت می کند ضعیف شوند. ممکن است خم کردن زانو، نزدیک کردن ران ها به هم (اداکشن)، و نشانه رفتن پا و یا انگشتان پا به سمت بالا یا پایین سخت باشد.
درمان درد سیاتیک
اکثر بیماران مبتلا به علائم سیاتیک یا رادیکولوپاتی کمری با گذشت زمان بهبود می یابند و به درمان های غیر جراحی مانند دارو، ورزش و کشش های خاص سیاتیک و فیزیوتراپی (PT) به خوبی پاسخ می دهند. دستکاری ستون فقرات، مانند مراقبت های کایروپراکتیک، نیز می تواند به کاهش علائم سیاتیک کمک کند. در بیشتر موارد، سیاتیک در عرض 4 تا 6 هفته بهبود می یابد.
درمانهای استاندارد برای سیاتیک شامل فیزیوتراپی، ورزش، اجتناب از فعالیتهایی که علائم را تشدید میکنند، و همچنین داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی است. اگر این کار موثر نبود و درد حاد بود، مرحله بعدی معمولاً تزریق استروئید اپیدورال یا بلوک ریشه عصبی است.
در صورت عدم بهبود شرایط بیمار با روشهای ذکر شده، جراحی به عنوان آخرین گزینه درمانی انجام می گیرد.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در کرج – فیزیوتراپی درد سیاتیک – فیزیوتراپی ستون فقرات در کرج – بهترین فیزیوتراپی کرج